Ελαιόλαδο οφέλη και υγεία “αληθινό χρυσάφι”

Στις μέρες μας η σύγχρονη Ιατρική συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα. Μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων.

Η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλει γενικότερα στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού συνολικά. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος μειώνοντας την (LDL)  χοληστερίνη στο αίμα και διατηρώντας περιεκτικότητα του αίματος σε (HDL) χοληστερίνη. Λόγω της περιεκτικότητας του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο.

Η ευεργετική του δράση επεκτείνεται και στο γαστρεντερολογικό σύστημα καθώς διευκολύνει την πέψη, συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη μείωση των γαστρικών υγρών.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο εξασκεί ένα προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι ορισμένων κακοήθων όγκων (μαστού, προστάτη, ενδομητρίου, πεπτικό σύστημα).

Η χρήση του ελαιολάδου ως κύρια πηγή λίπους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την καταπολέμηση αυτών των ελευθέρων ριζών.

Ένας αριθμός ερευνητικών μελετών έχουν τεκμηριώσει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου όπως, του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου. Έχει ευνοϊκή επίδραση επί του δέρματος με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των μελανωμάτων,

παρέχει προστασία κατά του καρκίνου παιδικής λευχαιμίας και γενικά δρα ευεργετικά κατά τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία του σχηματισμού του καρκίνου.

Ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε πως ο όρος «υγρός χρυσός» που προσδίδεται συχνά για το ελαιόλαδο αποτυπώνει απόλυτα την φυσιογνωμία του γευστικού και συνάμα θεραπευτικού αυτού ελαίου που μας δίνει απλόχερα από τους καρπούς της η ‘’μάνα’’ γη